Så här använder du din Coracor bärsjal

Första gången du använder din Coracor bärsjal underlättar det om barnet är mätt, utvilat och nybytt. Denna rutin kan ta några gånger innan den känns bekväm för dig och ditt barn. Ge det lite tid, det går fortare att få till tekniken än vad du först kanske tror. Tvätta bärsjalen enligt tvättinstruktionerna, innan du använder den för första gången.


Knyta sjalen

1. Hitta Coracormärket på mitten, och placera sjalen centrerat över bröstet i höjd med armhålorna. Detta kallas för horisontalpasset.

2. Korsa sjalen bakom din rygg och för ändarna upp och över axlarna, så att sjaländarna bildar ett kryss. Var noga med att sjalen inte vrider sig.

3. Samla ihop ändarna och för dem innanför horisontalpasset på bröstet, uppifrån och ner.

4. Spänn sjalen genom att dra tyget uppåt och framåt vid respektive axel.

5. Korsa sjaländarna över ditt bröst så att de bildar ett kryss, kallat de inre och yttre diagonalpassen. Sjalen ska sitta jämnt och åtspänt på din kropp. Kontrollera att den övre delen av horisontal­passet är ordentligt spänt.

6. För sjaländarna bakom ryggen och knyt en dubbelknut - bak, på höften, eller fram - knyt där din kroppstyp tillåter. Förflytta eventuellt löst tyg vid dubbelknuten till krysset fram för att se om du har lagom med plats för ditt barn, eller om du behöver justera spänningen.

Placera barnet

7. Håll barnet mot den axel som har det yttre diagonalpasset. Ta det lugnt och i barnets takt, lugna barnet om det behövs. Se till att alltid stödja barnet för att placera det i sjalen på ett säkert sätt.

8. För försiktigt ner barnet genom det inre diagonalpasset. Dra det mjuka och elastiska tyget från kroppen, för att enkelt föra in barnets ben. Var noga med att inte pressa ut barnets knän. Sprid ut sjalen jämnt från knäveck till knäveck och över barnets lår, rumpa, rygg och axlar.

9. Sprid ut det andra passet över barnets kropp och från knäveck till knäveck.

10. För försiktigt barnets ben genom horisontalpasset och för det upp över barnets rygg.

11. Klart!

12. Kontrollera säkerheten och att det känns tryggt och bekvämt för både dig och ditt barn.

Ta ur barnet

1. För att ta ur barnet ur sjalen, för ner horisontalpasset under barnets rumpa.

2. Stötta barnet och öppna upp de korsande diagonalpassen genom att sära på dem.

3. Lyft försiktigt barnet rakt upp ur sjalen. Sjalen är redo att användas igen och behöver inte knytas om nästa barnet vill bäras.


Att bära säkert

Att bära ditt barn i sjal är ett underbart sätt att uppleva världen tillsammans. Det är viktigt att bära på ett säkert sätt. Vi rekommenderar att du har några saker i åtanke när du bär ditt barn.

Uppmärksamhet. Ha alltid full uppsyn över ditt barn och dess andning, du skall lätt kunna se ditt barns ansikte och kunna kontrollera att det har fria luftvägar. Sjalen ska aldrig täcka barnets ansikte och barnet ska ha god cirkulation av luft. Ett bra sätt att säkerställa fria luftvägar, är att se till att det alltid ryms minst två fingrars bredd mellan barnets haka och bröst. Kontrollera att ditt barn är lagom varmt.

Position. Barnet ska placeras i en upprätt hukposition, där barnets knän är högre än rumpan, och barnets bäckenbotten är vinklad mot dig. Stöd alltid barnets nacke tills dess att barnet kan hålla huvudet själv, och stöd alltid barnets huvud när du böjer eller lutar dig. Säkerställ att barnet sitter fast säkert i sjalen, för att eliminera risken att det kan falla ur. Ett lätt sätt att kontrollera detta är att släppa händerna och känna efter så att det känns tryggt och säkert med barnet i sjalen.

Närhet. Sjalen ska sitta åtspänt och den ska stödja både din rygg, och barnets rygg och lår (från knäveck till knäveck). Barnet ska vara mycket nära dig, på detta sätt är bärandet bekvämt och ergonomiskt för er båda. Du kan kontrollera spänningen genom att placera en hand och trycka försiktigt på barnets rygg. Barnet ska då inte hävas eller flytta närmare dig.Om sjalen inte sitter tillräckligt åtspänt kan barnet sjunka ihop, vilket kan orsaka hinder för barnets andning eller anstränga din rygg. Barnet ska ha en naturligt lätt rundad rygg i sjalen. Kontrollera att tyget är slätt över barnets rygg och att dess huvud är i linje med övriga kroppen.

Höjd. Barnets huvud ska vara så nära din haka som det är bekvämt. När du enkelt kan böja huvudet framåt och pussa barnet på hjässan eller pannan är barnet rätt placerat i en bra höjd. Kom ihåg att ett litet barn vill ha sina händer nära ansiktet.

Vi rekommenderar att du kollar Säkerhetscirkeln av Ulrika Casselbrant, som även finns som PDF.

Coracor bärsjal är utvecklad enligt SIS säkerhetsvägledning för bärsjalar avsedda för ett barn. Det är dock alltid ditt ansvar att använda denna produkt i enlighet med de rekommenderade säkerhetsföreskrifterna, och att alltid hålla ditt barn under uppsikt. Konsultera alltid läkare eller sjukvårdspersonal om ditt barn är född prematur, har låg födelsevikt, och/eller annat medicinskt tillstånd. Coracor ansvarar inte för skador på grund av felaktigt användande eller bristande omdöme.

  • Var medveten om din omgivning, försök att inte bränna, skålla eller på annat sätt skada dig själv eller ditt barn. Använd inte bärsjalen när du hanterar varm mat och dryck, och när du står nära varma ytor.
  • Sov inte med ditt barn i bärsjalen.
  • Tänk på att din tyngdpunkt förändras när du bär, och att barnets rörelser kan påverka din balans.
  • Anpassa din aktivitetsnivå, en bärsjal är inte lämplig för träning eller motion.
  • När barnet blir mer aktivt kan dess rörelser öka risken att det faller ur bärsjalen.
  • Kontrollera din bärsjal regelbundet efter tecken på slitage eller skador. Använd inte en trasig eller skadad bärsjal.
  • Förvara bärsjalen utom räckhåll för barn när den inte används, och alltid borta från eld. Bärsjalen är inte en leksak.