Bärsjalar

Med en bärsjal kan du hålla din bebis nära ditt hjärta. Det är ett praktiskt och bekvämt sätt att bära ditt barn. Med en bärsjal får du avlastning för bland annat axlar och armar, samtidigt som du har händerna fria. Samtliga bärsjalar från Coracor är 100 % ekologiska och giftfria, och du kan välja av ett stort utbud av färger och mönster. Ett bra val för ditt barn, dig själv och för miljön.


Varför bära i bärsjal?

Att bära barnet i bärsjal är både mysigt och praktiskt, samtidigt som det har ergonomiska fördelar. Rätt knuten innebär en bärsjal avlastning för rygg, axlar och armar, jämfört med att bära barnet i din famn.

Med en bärsjal kan du bära barnet under längre perioder vilket är positivt även för barnet. För en baby är det en enorm trygghet att få den närhet som den behöver. Närheten till dig och att få känna dina hjärtslag, din doft och dina rörelser, gör övergången från livmoder till den yttre världen väldigt skonsam och trygg för ditt barn. Denna mjuka övergång och anpassning till den yttre världen är mycket gynnsam för barnets välbefinnande och utveckling. Dessutom lär du dig tidigt att tyda ditt barns signaler för tex mat och sömn och kan svara an på dem i rätt tid, vilket ger en väldigt nöjd och trygg bebis. Det finns dessutom en hel del praktiska fördelar med att använda en bärsjal. En del barn kan utan problem sitta lugna i tex en babysitter, men de allra flesta barn har ett stort behov av att bli burna och vara nära en förälder. Att kunna bära sitt barn och samtidigt ha händerna fria innebär en möjlighet att kunna utföra praktiska uppgifter samtidigt som man bär barnet. Riktigt bra, eller hur?

Bärsjalen kan också, med fördel, användas under promenader som ett alternativ till barnvagn. Vill du lämna hemmet utan att behöva plocka fram en stor och klumpig vagn går det alldeles utmärkt att bära barnet i bärsjal. Belastningen blir inte särskilt stor då barnets vikt fördelas jämnt över hela din överkropp.

Olika typer av bärsjalar

Hos Coracor hittar du just nu ekologiska trikåsjalar, men det finns olika typer av sjalar.

Trikåsjal

En trikåsjal är en typ av långsjal med elastiskt tyg. De är relativt långa, omkring fem meter, och knyts runt kroppen på den som ska bära barnet. En trikåsjal passar bäst för nyfödda och barn upp till ca 1 års ålder (eller omkring 8-12 kg). När sjalen väl är knuten går det utmärkt att ta i och ur barnet flera gånger utan att du behöver knyta om. Det går också alldeles utmärkt att amma eller flaskmata i en trikåsjal.

Vävd sjal

Många anser att en lång vävd sjal är det som avlastar allra bäst. Vävda bärsjalar tillverkas på sådant sätt att de blir stretchiga på diagonalen. Detta innebär att de generellt kan användas längre än till exempel en trikåsjal. En vävd sjal kan med fördel användas från det att babyn är nyfödd och så länge barnet vill bli buret. Användningsområdena är också flera. En vävd sjal kan knytas på flera olika sätt. Du kan bära barnet på magen, ryggen samt höften. Amning eller flaskmatning är heller inga problem i en vävd sjal.

Ringsjal

En ringsjal skiljer sig från övriga sjalar då du inte knyter den runt kroppen. Du använder istället två ringar för att justera sjalen. Med en ringsjal kan du bära nyfödda bebisar och även lite äldre barn. Mindre barn bärs, precis som med andra bärsjalar, mage mot mage. Med en ringsjal kan du även bära lite större barn på höften samt på ryggen.

Fördelar med att bära i bärsjal

Tryggt för barnet

En bebis första tid i livet innebär en enorm mängd nya intryck. Detta kan såklart vara överväldigande och ibland stressande för ett nyfött litet barn. Närheten till en förälder (eller annan vuxen), att känna kroppskontakt och bekanta ljud, rörelser och dofter är lugnande för barnet och skapar trygghet. Närhet och beröring ger höga nivåer av hormonet oxytocin, hos både barnet och föräldern. Oxytocinet ger även föräldern en känsla av välmående, lugn och trygghet. Att bära sitt barn i bärsjal skapar förutsättningar att lukta på, röra vid och pussa på barnet. Det i sin tur skapar starka band och kärleken och tryggheten växer. Att vara nära sitt barn minskar risken för förlossningsdepression och det är mycket positivt för anknytningen till barnet. Det är också ett fantastiskt sätt för den förälder som inte ammar att knyta an och stärka bindningen till sitt barn. 

Utvecklande för barnet

När ett barn blir buret i bärsjal har det helt andra möjligheter att delta i och uppleva vardagen. I tex en babysitter blir barnet lätt isolerad medan i en bärsjal kan babyn delta i tillvaron på ett helt annat sätt. Föräldrar tenderar att interagera och prata mer med sitt barn när det blir buret, vilket är positivt för barnets intellektuella och sociala utveckling. Bebisen kan observera nya saker på ett lugnt sätt, det finns till och med forskning som visar på att barn som bärs oftare gråter mindre och sover längre (och bättre). Att bära stimulerar också barnets balans och motoriska utveckling, då förälderns rörelser och den upprätta positionen hjälper barnet utveckla sin muskelstyrka.

Starkare självbild och självkänsla för barnet

Det finns ibland en tro om att barn som bärs mycket i bärsjal blir bortskämda och mindre självständiga. Sanningen är att det faktiskt blir precis tvärtom. Barn som får den närhet de behöver tenderar istället att bli självständiga tidigt. I bärsjalen kan ett litet barn uppleva och upptäcka världen från en skyddad position. Detta innebär en trygghetskänsla och ett lugn som bidrar till att utveckla en positiv självkänsla och självbild hos barnet. 

Praktiskt för bäraren

Låt oss vara ärliga. Att du får barn innebär inte att övriga vardagen tar paus. Det finns fortfarande saker som behöver tas om hand och en tuff situation är att exempelvis äldre syskon och annat praktiskt i vardagen lätt blir åsidosatt. Bär du ditt barn i bärsjal har du händerna fria vilket ger dig en känsla av frihet. Bärsjalen skapar möjlighet att räcka till och kunna ta hand om äldre syskon, dig själv och tex hemmet.

Bättre för ryggen

Med en ergonomisk bärsjal fördelas barnets vikt bättre på din överkropp än när du bär barnet i famnen. Du får avlastning på ett helt annat sätt och i takt med att belastningen sakta ökar (när barnet växer) får du snarare bra träning för bålen.

Varför en bärsjal från Coracor?

Samtliga bärsjalar från Coracor är tillverkade i ekologisk  bomull och är GOTS-certifierade. Den exklusiva kvaliteten ger ett mjukt, tunt och hållbart tyg. Sjalarna har en så kallad tvåvägs-stretch som ger en följsam, avlastande och säker bärsjal.

Hos Coracor hittar du bärsjalar i flera olika mönster och färger som matchar både vår- och höstgarderoben. Både praktiskt och stilfullt. Det är enkelt att knyta bärsjalen och väl på plats sitter barnet säkert och tryggt, nära din kropp.

Här hittar du även söta babyfiltar och docksjalar.

Hos Coracor erbjuder vi alltid fri frakt. Du får hem din beställning snabbt, inom 1-3 arbetsdagar och kan betala tryggt och säkert med Klarna Checkout.

Har du frågor eller funderingar är det enkelt att komma i kontakt med oss. Vi älskar våra kunder och vill gärna ta del av era tankar och synpunkter. Skicka gärna ett mail till oss på [email protected]. Vi försöker alltid svara inom ett par timmar redan samma dag.