Därför ska du bära ditt barn i bärsjal

Att bära ditt barn i bärsjal är inte bara mysigt och praktiskt utan ger många fördelar, både för barnet och för dig som bär. Hud mot hud och hjärta mot hjärta skapar ni ett starkare band som gör både dig och bebisen friskare och gladare.

Bärsele eller bärsjal?

Det viktigaste är att du och ditt barn tycker det känns bekvämt och att ni får en mysig stund tillsammans. Både bärsjal och bärsele ger närhet, trygghet och händerna fria. Som så mycket annat är det en smaksak. Men det finns några saker som vi tycker är bra för dig att veta om bärsjalar innan du bestämmer vilket bärdon du ska välja till dig och ditt barn.

Går att använda direkt från födseln

Bärsjalen är det bästa och mysigaste alternativet för en liten bebis, då den går att använda direkt från födseln, även för för tidigt födda barn. Den är elastisk i tyget, mjuk och gosig. Ni kommer båda få ett intensivt rus av må-bra-hormoner! Coracors bärsjal går att använda under barnets första levnadsår och är säkerhetstestad upp till 12 kg.

Bärsjalen passar alla

En och samma bärsjal passar alla oavsett längd och kroppsform, och storlek på bebis. Din eventuella partner kan t.ex. dela bärsjal med dig, även om ni ser helt olika ut. Detsamma gäller din bebis när den växer, bärsjalen går att justera så att den anpassas helt efter era kroppars storlek.

Kräver inga tillbehör

En bärsjal går att använda precis som den är direkt från födseln, till skillnad från många bärselar som kräver någon form av spädbarnsinlägg innan barnet har vuxit i sätet i bärselen. När sjalen väl är knuten går det utmärkt att ta i och ur barnet flera gånger utan att du behöver knyta om. Det går också alldeles utmärkt att amma eller flaskmata i en trikåsjal.

Är det svårt att knyta bärsjalen?

Det är inte svårt, det kräver bara lite övning. När du knyter sjalen för allra första gången underlättar det om ditt barn är utvilat, mätt och nybytt. På bara ett par försök får man in tekniken och det går fort att lära sig. Tillsammans med Coracors bärsjal följer alltid en instruktionsfolder som tydligt visar hur du knyter bärsjalen steg för steg. Det finns också många bra instruktionsvideos att titta på om hur du knyter en bärsjal. 

Är det säkert att bära i bärsjal?

Att bära ditt barn i sjal är ett underbart sätt att uppleva världen tillsammans. Det är viktigt att bära på ett säkert sätt, och det finns några grundläggande regler som alla som bär bör känna till. I instruktionsfoldern som följer med alla Coracors bärsjal hittar du också information om vad som är viktigt att tänka på ur säkerhetssynpunkt.

Jag har burit båda mina barn i sjal och det har underlättat och berikat mitt liv så mycket.

Asabea Britton, Barnmorska

Hos Coracor hittar du trikåsjalar i flera olika mönster och färger som matchar både din vår- och höstgarderob. Samtliga produkter är tillverkade i ekologisk bomull och GOTS-certifierade. Den exklusiva kvaliteten ger ett mjukt, svalt och hållbart tyg. Sjalarna har en så kallad tvåvägs-stretch som ger en följsam, avlastande och säker bärsjal. Coracors trikåsjal är därför perfekt för den som är nybörjare på att knyta bärsjal.

Tinyflower Green Bärsjal

Grönt är skönt, som de säger. Ännu skönare blir det med en hel äng av blommor som du kan förälska dig i.

Big Dot Taupe Bärsjal

En prick för varje "jag-älskar-dig" i en av våra nya lugna toner, taupe.

Leo Toffee Bärsjal

Ryt som ett modelejon! Med vår bruna leo tar du garanterat första plats på stiltronen i bära-barn-djungeln.

Naturligt att bära – medfödd reflex

Sedan urminnes tider har vi burit våra barn. Det är naturligt och inskrivet i vår genetik och barn föds med reflexer att klamra sig fast på sin förälders kropp. Hud mot hud-kontakten har varit en förutsättning för överlevnad, och är för många mammor (och pappor) i världen även en självklarhet.

Hud mot hud - ökad trygghet för er båda

Hud mot hud främjar anknytningen mellan dig och ditt barn och skapar en trygg miljö för er båda. Närheten till dig och att få känna dina hjärtslag, rörelser, din doft och din röst, gör övergången från livmodern till den yttre världen väldigt skonsam. Det innebär även en trygghet för dig att hela tiden kunna känna ditt barn, pussa på det så ofta du vill och se att det andas och mår bra. Dessutom lär du dig tidigt att tyda ditt barns signaler för mat och sömn och tillgodose behoven i rätt tid, vilket ger en väldigt nöjd och trygg bebis.

Ett fint samspel – kroppar i balans

Genom att bära ditt barn hud mot hud hjälper du ditt lilla barn att hålla kroppstemperatur, puls och blodsockernivåer. Studier visar att barn som blir burna gråter mindre och sover bättre. Sömnen är oerhört viktig för det lilla barnet då deras hjärnor får möjlighet att bearbeta och växa. Föräldern interagerar och pratar även mer med sitt barn när det blir buret, vilket är positivt för barnets intellektuella och sociala utveckling.

Mer må-bra-hormon åt er båda

Närhet och beröring ger höga nivåer av hormonet oxytocin, hos både barnet och föräldern. Oxytocin har många mätbara effekter, bland annat visar studier att mycket beröring som liten påverkar utvecklingen av barnets hjärna, och ger långsiktig positiv emotionell hälsa för barnet. Ett barn som fått mycket närhet som liten tenderar att bli en vänligare och mindre stressad individ som vuxen. Oxytocinet ger även föräldern en känsla av välmående, lugn och trygghet.

Främjar amningen – förenklar matningen

De hormoner som är viktiga för amningen stimuleras av att vara hud mot hud, både vad gäller mjölkproduktionen och amningstiden. När barnet är hud mot hud påminns det om att vakna titt som tätt för att vilja äta, och du kan både amma och flaskmata i sjalen. Att bära sitt barn i sjal är också ett fantastiskt sätt för den förälder som inte ammar, att knyta an och stärka bandet till sitt barn.

Frihetskänsla – minskad risk för baby blues

När du bär ditt barn i bärsjal får du inte bara en nöjd bebis utan även händerna fria. Det skapar förutsättning för att räcka till med det praktiska i vardagen men även för att kunna ta hand om äldre syskon eller bara rå om dig själv. Att du har möjlighet att röra dig fritt förebygger förlossningsdepression, och att kunna möta ditt barns behov och samtidigt få saker gjorda stärker ditt självförtroende och minskar din stress.

Smidigt, (och snyggt!) transportmedel

Att bära ditt barn är smidigt utanför hemmet och med en bärsjal tar du dig fram överallt, du slipper trånga hissar och att kånka vagn i besvärliga trappor. Sjalen tar knappt någon plats i väskan när du inte använder den, och du kan med fördel även behålla den på och plocka i och ur ditt barn så många gånger du vill. Denna tunna trikåsjalen känns som en skön jumper och med Coracors olika sjalar kan du lätt matcha sjal med din outfit.

Friskare bebis – ännu mer fördelar

  • Barn som har kolik, kvällsoro eller reflux kan få symtomlindring genom att bäras i bärsjal.
  • Att bära motverkar platt bakhuvud hos barnet, då man minimerar den potentiella tid barnet spenderar platt på ryggen i en spjälsäng eller barnvagn.
  • Att bära stimulerar barnets balans och motoriska utveckling, då förälderns rörelser och den upprätta positionen hjälper barnet utveckla sin muskelstyrka.
  • För tidigt födda barn som bärs ökar mer i vikt och har en minskad risk för följdsjukdomar.

Abstract Dot Sand Bärsjal

Som en hel dag på stranden, fast utan små korn överallt. Istället får du stora prickar och mjuka barnkinder på ett praktisk avstånd från dina läppar.

Tinyflower Honey Bärsjal

Söt som honung och surrande som en blomsteräng, är Tinyflower Honey ett perfekt komplement till vad du än har i din garderob.

Leo Off-White Bärsjal

Hej Leo! Världens kanske populäraste mönster har fått en motsvarighet bland våra bärsjalar. Lätt att ta med, lätt att ta på och lätt att bli förälskad i.